YGS sınavına 2 gün kaldı, stres ve heyecan giderek artıyor. Son 2 günde, birkaç tüyo ve biraz rahatlamak için neler yapman gerektiği konusunda sana bazı önerilerimiz var.
Sınavı düşünme ve iyi vakit geçirmeye çalış
Sınava günler ve saatler kala ders çalışmak yerine seni mutlu edecek ve sınava olumlu manada motive edecek kişilerle birlikte vakit geçirin. Son 1-2 günde ders çalışmayı bırakacağın için sanki tüm bildiklerinizi unutmuş gibi hissedebilirsin ancak soru kağıdı önüne gelince, tıkır tıkır herşeyi hatırlayacağından emin olabilirsin.
Sınav stratejini belirle
Sınavda hangi alandaki testten başlayacağını, sırasını ve ayıracağın süreyi belirlemen, sınav anında daha planlı olarak ilerlemeni sağlayacaktır. Kolay veya zor soru ayrımı yapmadan soruları çözmeni öneririz çünkü kolay denen sorular, küçümsendiği için aslında hataların en çok yapıldığı sorulardır.
Sınav başlangıcında heyecanlanabilirsin. Bunun normal birşey olduğunu hatırla ve devam et. Bu arada hafif bir heyecanın seni sınava daha iyi konsantre edeceğini de söylemeden geçmeyelim.
Sınav başladıktan sonra zaman zaman dikkatin dağılabilir veya konsantrasyon sorunu yaşayabilirsin. Bu noktada 10 saniyeliğine kalemi bırakıp, kafanı soru kağıdından kaldır ve derin bir nefes al, bu iyi gelecektir.
Sınavda etrafınla ilgilenme
Sınav sırasında yanındaki kişilerin kaçıncı soruda olduklarına veya erken bitirip salonu terk etmeleriyle ilgilenme. Herkesin hikayesi farklıdır. Sınava iyi hazırlanamamış birisi, soruların hepsini yapamadan ve rastgele işaretleyerek erken çıkabilir. Sen bu durumu, tüm soruları yaptı ve erken çıktı gibi değerlendirirsen, demotive olabilirsin. Sınav sırasında bu gibi konulara kafa yormamaya çalış. Önemli olan senin soruları nasıl çözdüğünüzdür.
Sık sık saate bakmaktan çekinin. Belirli aralıklarla sınavın neresinde olduğunu anlamak için saate bakabilirsin ancak sık bakmak heyecanını artırabilir.
Uzun paragraf sorularını gözünde büyütme. Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşma. Önce soruyu oku, daha sonra bu bakış açısıyla paragrafı oku. Paragraf ne kadar uzun olursa, aslında sorunun cevabı o kadar kolay olacaktır.
Sınavın iyi geçeceğini hayal et
Zihninde sınavı önceden yaşa. Gözlerini kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kâğıdına kodladığını, soruları rahatlıkla çözebileceğini, uğraştıran soruları “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim” diyerek ertelediğini ve daha sonra dönerek yanıtladığını, kodlamaları dikkatlice yaptığını ve sınavı başarı ile bitirdiğini hayal et.
Unutma hayal etmek ve pozitif düşünmek, başarmanın yarısıdır. Bol şans.
- 2012 ve 2013 YGS Sorularını Çözdün Mü ?
- Sen Sor, Üniversite Yanıtlasın
- YGS'de Başarı İçin Tavsiyeler