TEOG yerine Gelen "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" Nedir?
TEOG yerine gelecek sistemin detayları belli oldu. Liselere geçişte yeni sistemin adı, "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi". MEB Bakanı Yılmaz'ın açıklamalarına göre yeni liselere geçiş sistemi 2 şekilde gerçekleşecek ;
1) Sınavsız Olarak, Adrese Dayalı Yerleştirme
Adrese dayalı yerleştirmede, öğrenci lise tercih döneminde, merkezi sistemde adresine yakınlığa göre sistemin önereceği 5 liseden birisini seçecek ve o lisede okumaya başlayacak.
Ortaokulda okurken, öğrencinin hangi liselere gidebileceği belli olacak. Öğrenciler, kendi tercihleri (5 okul arasından) dışındaki bir liseye yerleştirilmeyecekler. Böylece öğrencilerin büyük bir çoğunluğu herhangi bir sınava girmeden, aynı ilkokula başlarken olduğu gibi, MEB'in adrese dayalı olarak önereceği 5 liseden birisine sınavsız olarak girip, okuyacak.
2) Nitelikli Liselerde Okumak İsteyen Öğrenciler İçin Merkezi Sınavla Yerleştirme
Adrese dayalı sisteme göre bir yerleştirilecek bir lisede okumak istemeyen öğrenciler de, MEB'in belirleyeceği "Nitelikli Liseler"de okuyabilecek. Bu durumda öğrenciler, TEOG gibi merkezi yapılacak olan "Nitelikli Liselere Giriş Sınavı"na girerek bu nitelikli liseleri tercih edebilecekler.
2018 yılı için "nitelikli lise" olarak belirlenen liselerin listesi Mayıs ayında açıklanacak. Nitelikli Liselere Giriş Sınavı ise Haziran ayının ilk haftası yapılacak. Sorular 6, 7 ve 8. sınıf konularından gelecek ve MEB örnek soruları yayınlayacak.
12 Maddede TEOG Yerine Gelen "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi"
Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemine göre ;
1) Öğrenciler, bulundukları eğitim bölgesine göre, sınavsız mahalli yerleştirme sistemine göre yerleştirilecek.
2) Öğrenciler, mahalli yerleştirmeye göre, ikametgah adresine en yakın okullardan birisine yerleştirilecek.
3) Lise tercih başvurusunda, velilerin karşısına 5 okul çıkacak ve aileler bu 5 okuldan birisini tercih edebilecek.
4) Adrese dayalı mahalli yerleştirmede, öğrenciler, velilerin tercihi dışındaki bir okula yerleştirilmeyecek.
5) Mahali yerleştirmeye göre Liseye yerleşmek istemeyen ve nitelikli liselerde, özel okullarda okumak isteyenler, TEOG gibi merkezi bir sınava girmek zorunda kalacak.
6) Nitelikli liselerde okumak isteyen öğrenciler merkezi Liselere Geçiş Sınavına girecek. Diğer öğrenciler evlerine yakın 5 liseden birisini tercih edecek.
7) Merkezi Lise Geçiş Sınavına göre öğrenci alacak nitelikli okullar / liseler, Mayıs ayında açıklanacak.
8) Merkezi Liselere Geçiş Sınavı, Haziran ayının ilk haftasında yapılacak.
9) Nitelikli Liselere Geçiş Sınav sorularının örnekleri yayınlanacak. Sınav soruları 6.7 ve 8. sınıftaki müfredattan oluşacak.
10) Merkezi olarak yapılacak olan Nitelikli Liselere Giriş Sınavı, tek oturum olarak iki bölümde yapılacak. Toplam 60 sorulacak ve öğrencilere 90 dakika süre verilecek.
11) Yabancı özel liseler, isterlerse kendi liseye giriş sınavlarını yapabilecek, isterlerse de MEB'in merkezi sınav sonuçlarıyla kayıt alabilecek.
12) TEOG yerine gelen yeni sistemin adı "veli tercihli serbest kayıt sistemi" oldu.