Meslek Liseleri ve Sağladığı Avantajlar
Meslek liseleri, okul puan durumu açısından bakıldığında, Anadolu ve Fen liselerinden daha düşük puanla alım yapmalarına rağmen, öğrencilere gelecek konusunda çeşitli avantajlar sağlamakta. Bunlardan en önemlisi de öğrencilere erken yaşta mesleki eğitim vermeye başlaması ve öğrencinin mesleğin olumlu ve olumsuz yanlarına, çalışma koşullarına kısacası iş hayatına diğer lise öğrencilerinden daha hazır halde mezun olmalarını sağlamasıdır.
Meslek Liseleri Bana Ne Katacak?
Endüstri meslek lisesi ve anadolu meslek lisesi öğrencileri, normal liselerde verilen kültür dersleri dışında, 10. Sınıftan itibaren mesleki eğitim dersleri de almaya başlar ve böylece bir nevi meslek hayatına erken yaşta atılmış olurlar. Bu da alanlarında profesyonelleşmek için onlara büyük bir avantaj, geniş bir süre zarfı sunuyor. Öğrenciler, erken yaşta mesleklerine karar vererek “Ne olacağım?” sorusunun getirdiği stresten uzak duruyorlar. Sağlanan staj imkanları ise meslek hakkında öğrencilere deneyim ve bilgi sahibi olma olanağı sağlıyor ve iş yerlerinde işe yönelik eğitim almış olmalarının verdiği avantajla mesleğe daha yatkın oluyorlar, meslek değiştirdiklerinde ise kısa zamanda yeni mesleklerine alışabiliyorlar.
Meslek Liseleri Bana Başka Ne Gibi Avantajlar Sunar?
Aldıkları yabancı dil eğitimi meslek edinme açısından öğrencileri bir adım daha öne çıkarıyor. Bazı meslek liselerinde seçmeli ders olarak İngilizce dışında verilen Rusça, Çince gibi yabancı diller, öğrencileri iş hayatında vazgeçilmez konuma getirebilir, hatta öğrencilere yurtdışında çalışma imkanı sunabilir. Bu da meslek hayatında daha çok ilerlemek için büyük bir adım.
Meslek Lisesi mezunuyum, peki ne olacak şimdi?
Meslek lisesi mezunları da diğer öğrenciler gibi LYS ve YGS’ye katılma hakkına sahip oldukları gibi LYS sonunda, belirlenen alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih ettikleri takdirde ek puan hakkına da sahip olurlar.
Herhangi bir meslek lisesi bölümünden mezun olan öğrenciler “teknisyen” unvanıyla işe alınırlar.
4 yıllık mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarını bitiren öğrencilere İş Yeri Açma Belgesi verilir. Bu açıdan bakıldığında, yükseköğretime devam etmeyenlerin eğitim süresi boyunca iş hayatını yakından tanıma fırsatı bulduklarından kendi işyerlerini açarak meslek hayatında ilerlemeleri daha kolay olabilir.