x

Mekatronik Mühendisliği

 

Mekatronik Mühendisliği bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Mekatronik Mühendisliği bölümü vardır ? Mezun olunca iş olanakları nelerdir ? 

 

Mekatronik Mühendisi

 

TANIM

 

Mekatronik mühendisi, her türlü karmaşık sistemler içeren mekanik,elektrik,elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve iletişimlerin tasarımını yapan,üretim teknolojilerini geliştiren sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

 

GÖREVLER

 

Mekatronik Mühendisi, elektrik-elektronik,makine ve akıllı bilgisayar denetimi gibi mühendislik dallarının bileşiminden ortaya çıkmış ve son dönemlerde hızla gelişen bir mühendislik dalıdır. Akıllı bir elektromekanik sistem oluşturabilmek için alt teknolojileri kullanarak bu alandaki uzmanlarla ilişki içerisinde karmaşık ürün tasarımını gerçekleştirir. Üretim için gerekli olan nitelikli personel,araç gereç, zaman vs. üretimin her türlü safhasında görev alır. Sistemler arası ilişkileri kurar ve tasarımauygun olup olmadığını denetler.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Mekatronik Mühendisi olmak isteyenlerin,iyi derecede yabancı dil bilen, Matematik ve Fen alanında başarılı hayal gücü geniş. Şekil ve uzay ilişkileri görebilen ve çizebilen, dikkatli olan, elektronik makinelerle çalışmayı seven, sabırlı, yeniliklere açık, gözlerinde fazla kusur bulunmayan, algılama sayı ve sembollerle akıl yürütme ve analiz etme yeteneğine sahip olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Mekatronik Mühendisleri, ileri teknolojiye sahip laboratuarlarda, atölyelerde,fabrikalarda çalışırlar. Genellikle temiz ve sakin ortamlarda bulunurlar ama bazen işleri gereği kirli ve gürültülü ortamlarda da çalışmaları gerekebilir. Çalışırken birinci dereceden verilerle ve makinelerle birlikte olurlar. Meslektaşları ve iş sahipleriyle sürekli iletişim halindedirler. Elektriksel alanda çalıştıkları için elektriğe çarpılma ihtimalleri vardır. Dünyadaki teknolojiksel gelişmeleri yakından takip eder ve bunu kendi  ünitelerine uyarlamaya çalışırlar.  

             

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi; Üniversitelere bağlı Mühendislik Fakültesi- Mekatronik Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Atılım Üniversitesi (Ankara) Mühendislik Fakültesi-Mekatronik Mühendisliği,

Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul) Mühendislik Fakültesi-Mekatronik Mühendisliği,

Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli) Mühendislik Fakültesi- Mekatronik Mühendisliği,

bölümlerinde verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Mekatronik tasarımı; mekanik sistemlerin kontrolünde sağladığı imkanlardan dolayı son yıllarda çok geniş bir sanayi alanı bulmuştur. (Otomotiv, Tıp, Tarım, Bankacılık, Madencilik, Savunma Sanayi üretimi gibi). Kontrol sistemlerinin tasarımının mikroişlemci kontrol sistemlerine yönelmesiyle mekatronik mühendisliği gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Mekatronik Mühendislerinin yaptığı mekatronik tasarımlar, elektronik tartı, takometre, taşıtlardaki süspansiyon sistemi, takım tezgahlarının kontrolü gibi hassas ölçümleri gerektiren alanlarda kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi çok yönlü karmaşık bilgi ve kavramlarla donatılmış mekatronik mühendisleri bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahiptirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının ücretini alırlar ve ücretleri asgari ücretin 3-4 katıdır. Özel sektörde çalışanlar ise ilk yıllarında düşük ücretle çalışırlar fakat zaman geçtikçe ücretlerinde bir artış gözükür  ve yüksek ücret alan meslekler arasında girerler. Kendi iş yerlerini kurmak çok masraflı olduğunda genellikle başka kuruluşlarla çalışırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yapabilir. Üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Meslek eğitimlerini tamamlayanların işletme masterı yapmalarıyla beraber şirketlerde yönetici olarak çalışabilirler. Finans destekleyicileri bulduklarında ise endüstriyel işlerle ilgili projeler geliştirebilirler.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım