x

IB Uluslararası Bakalorya Programı Nedir?

IB (Uluslararası Bakalorya) Nedir ?

 

Son günlerde özel okulların sahip olduğu bazı sertifikasyonlar hakkında çıkan haberler nedeniyle, IB (Uluslararası Bakalorya Organizasyonu) nedir ve ne işe yarar ? konuları hakkında bazı bilgiler vermeye karar verdik. 

 

Uluslararası Bakalorya, 1968'te kurulan ve kar amacı gütmeyen bir eğitim vakfıdır. Bugüne kadar 147 ülkede 3.777 okulda, 3 ila 19 yaş arası 1.181.000'dan fazla öğrenciye, 4 farklı seviyede programlar sunmaktadır. Uluslararası Bakalorya Programı, dünyada kabul edilen en yetkin, en akılcı, en işlevsel eğitim programıdır.

 

Uluslararası Bakalorya Programı Ne İşe Yarar?

 

Bu vakfın kuruluş amacı, lise veya üniversite eğitimini yurtdışında sürdürecek / sürdüren öğrencilerin, aldıkları eğitim müfredat programının ortak ve evrensel bir çerçeve dahilinde yürütülmesidir. IB programına dahil olan özel okullar, MEB'in zorunlu müfredatı yanında, yaş grubuna göre öğrencilerine evrensel standartlarda sahip olması gereken kazanımları da bu program çerçevesinde sunabilmektedir. 

 

Uluslararası Bakalorya'da Hangi Programlar Vardır ? 

 

IB adı altında ülkemizdeki özel okulların kullandığı 3 farklı seviyede program vardır ;

 

PYP (Primary Years Programme) 
 

Bu program 3-12 yaşlar arası çocuklar için tasarlanmıştır. Programın temelinde dünya vatandaşı yetiştirmek, sınıf içinde ve günlük hayatında sorgulama-tabanlı-öğrenme felfesesi vardır. PYP programında 6 ana konu başlığına ağırlık verilmektedir. Bu program ülkemizde anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyelerinde uygulanabilmektedir.

 

IB PYP (İlk Yıllar Programı), ulusal ve uluslararası önem taşıyan bilgi birikimini disiplinlerüstü temalarla keşfederken, araştırma yapabilme, etkili iletişim kurabilme, eleştirisel ve yaratıcı düşünebilme gibi becerileri kazandırma, saygı, hoşgörü, sorumluluk gibi tutumlar geliştirme, bakış açısı, bağlantı gibi kavramlara odaklanma, sosyal hizmetlerin önemini kavrayıp anlamlı eylemlerde bulunmayı içeren öğelerden oluşur. 

 

PYP’nin en önemli amaçlarından biri de, öğrencilerin ulusal değerlerini ve kültürel kimliklerini korurken aynı zamanda dünya insanı olabilmeleri ve uluslararası bir düşünceye sahip olabilmelerini kazandırmaktır. Öğrencilerin IB Öğrenen profili özelliklerini geliştirerek dünya insanı olmalarını hedefler. 

 

IB Öğrenen Öğrenci Profili

Araştıran-Sorgulayan

Düşünen
İletişim Kuran
Riski Göze Alan
Bilgili
İlkeli
Duyarlı
Açık Görüşlü
Dengeli
Dönüşümlü Düşünen

 

ib bakalorya

 

MYP (Middle Years Programme)
 

MYP programı ise PYP'nın devamı olarak 11-16 yaş aralığındaki öğrencilerin, PYP programından aldıkları kazanımların üzerine ekleyip, ib diplomasına sahip olabilmek için almaları gereken DP programı için hazırlık amacındadır. Bu program Türk Milli Eğitim sistemine göre İlköğretim İkinci Kademe Programı olarak uygulanabilmektedir.
 

MYP, ülkemizde uygulanan MEB programının gereklerini yerine getirmekle beraber, öğrencilerin dersler-arası bağlantıları daha iyi anlamalarını, dünya üzerindeki yerlerini ve rollerini eleştirel bir gözle incelemelerini sağlayan bir programdır.
 

MYP en başından beri, hem uluslararası platformdaki hem de uygulandığı okullardaki gelişiminin temelinde yatan üç kavram üzerinde yönlendirilmektedir
 

  • bütüncül öğrenim
  • kültürler-arası bilinç ve etkileşim
  • iletişim

 

DP (Diploma Programme)
 

IB DP programı 16-19 yaş arası Diploma Programıdır. Lisenin son 2 yılında öğrenim gören öğrenciler için tasarlanmış bu program hiçbir ülkenin eğitim sistemine bağlı olmadan, bazı eğitim sistemlerinin gerektirdiği uzmanlaşmaya dayanan eğitim ile tercih edilen genel eğitim anlayışı arasında bilinçli bir uzlaşma niteliğindedir.

Uluslararası Bakalorya Örgütü’nün temel amaçlarından biri öğrencilere geniş kapsamlı bir eğitim sunmak, coğrafi ve kültürel hareketliliği kolaylaştırmak, benzer akademik programlar arasında uluslararası anlayışı geliştirmektir.

1960’lı yıllarda kurulduğundan bu yana, IB Diploması akademik dürüstlük ve entelektüel kapasitenin simgesi olmuştur. Bu programın gereklerini yerine getiren öğrenciler, öğrenmeye ve rekabetçi bir dünyada başarılı olmak için gereken disiplin ve becerilere karşı güçlü bir sorumluluk anlayışı kazanmış olurlar.

 

Dünyada 128 ülkede 1500’den fazla okulda IBDP uygulanmaktadır. 102 ülkedeki 1079 üniversite IB diplomasını tanımaktadır. IBDP, Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da resmen tanınmıştır.
 

Bu programdan mezun olan lise öğrencileri MEB’nın vermiş olduğu lise diplomasının yanı sıra IB bitirme sınavları sonunda uluslararası geçerliliği olan IB Diploması’nı da almaya hak kazanırlar. Türkiye’de toplam IBDP mezunlarının yaklaşık % 30’u üniversite eğitimine yurt dışında devam etmekte, diğerleri Türkiye’deki üniversitelerde okumaktadırlar.
 

IB DP programı mezunları, yurtdışında üniversite okumak için gerekli olan ve tanınan uluslarası bir lise diplomasına sahip olmaktadırlar. Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Avrupa ülkelerinde IB diplomasına sahip olan öğrenciler diğerlerine göre daha avantajlı durumdadırlar. Amerika’da bazı üniversite ve kolejler IB mezunlarını doğrudan üniversitenin ikinci sınıfına yerleştirmektedir.

 



Yorumunuzu aşağı yazınız 

Siz IB Uluslarası Bakalorya Programı hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıya yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

 

- Türkiye'deki IB Okulları Listesi

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım