Çocuklarınıza Söylememeniz Gereken 10 Şey
Çocuklarınızla iletişimizinde günlük olarak kullandığınız bazı sözler yarardan çok zarar getirebililiyor.
Muhtemelen “baban eve gelene kadar bekle” ya da “keşke kardeşin gibi olsaydın” gibi eskiden kullanılan sözleri çocuğunuza söylemiyorsunuz. Ancak doğru ebeveyn çocuk ilişkisi için bunlardan başka, kaçınmanız gereken sözler de var.
1. Aferin Sana
Yapılan araştırmalar çocuklara “Aferin kızıma” ya da “İşte böyle” gibi sözlerle hitap ettiğinizde çocuğunuz bu alanda çalışmaya sırf sizden aferin almak için devam ediyor.
"A’dan Z’ye Mutlu Çocuklar Yetiştirmek" kitabının yazarı Jenn Bergman, motivasyon kaynağı bu olduğunda, çocukların özgüveni zarar görüyor, diyor.
Çocuklara genel olarak “Aferin” ifadesi kullanmak yerine, “Arkadaşınla iyi bir takım oldun.” gibi yaptığı işle ilgili daha detaylı bir ifadeler kullanmalıyız.
2. Daha Çok Çalışmalısın
Çocukların daha çok çalışmasının yeteneklerini geliştireceği doğrudur. Ancak çocuklara bu konuda baskı yapmak doğru değildir. Bu şekilde çocuklar “hata yaparlarsa yeterince çalışmadıkları” mesajını alırlar diyor, "Harika Bir Ebeveyn Olmanın 101 Yolu" kitabının yazarı Joel Fish.
Bu nedenle çocuklara kendilerini geliştirmeleri ve bu süreçten gurur duymalarını ifade etmeliyiz.
3. Sorun Yok
Çocuklarımız, düşüp dizini incittiğinde veya ayak bileği burkulduğunda onlara sorun yok demek doğru değildir. Çünkü bu şekilde kendisini daha kötü hissedecektir.
Ağlayan bir çocuğa sorun yok demek onun “ağladığı için hata yaptığını” düşünmesine neden olur, diyor Dr. Berman.
Ona sadece "kötü düştün" deyip sonra yarasını sarmalısınız.
4. Acele Et
Çocuklarımız, yemek yerken veya kahvaltı ederken onlardan acele etmelerini istemek ve sürekli geç kaldıklarını söylemek doğru değildir. Bu şekilde onların stresli hissetmesine neden oluruz, diyor Bebek Aklı kitabının yazarı Linda Acredolo.
Çocuğunuza "acele et" demek yerine, "kim daha hızlı giyinecek" gibi oyuna davet edebiliriz.
5. Diyetteyim
Sürekli kilonuzu mu kontrol ediyorsunuz? Çocuğunuz sürekli bunu görüyor ve ona her zaman diyetteyim diyorsanız çocuğun yanlış bir beden algısına sahip olmasına neden olabilirsiniz.
Nassau Üniversitesi Tıp Merkezinden Marc S. Jacobson, bunun yerine “İyi hissetmek için sağlıklı besleniyorum” demelisiniz diyor. Bu şekilde çocuğunuzun da sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.
6. Bunu Ödeyemeyiz
Çocuklar bir şey almak istediklerinde onları susturmak için bunu alamayız demek kolaydır. Ama sürekli bunu söylerseniz çocuklar ekonomik durumunuzu kontrol edemediğinizi düşünür ve korkarlar.
Özellikle de daha büyük çocuklar bu durumu çok farklı şekilde algılarlar. Onlara “bunu alamayız çünkü biriktirdiğimiz para ile farklı bir şey yapacağız” demeli ve paranızı kontrol edebildiğinizi anlatmalısınız.
7. Yabancılarla Konuşma
Bu söz, çocukların anlaması için yeteri kadar uygun değildir. Çocuğunuz tanımadığı birini görse bile onun bir yabancı olduğunu anlamaz. Bu kural çocukların uyması için fazla zordur.
Bu yüzden çocuklara, “Ya tanımadığın biri sana şeker verip seni kaçırırsa” gibi kötü senaryolardan bahsetmek onların korkmasını sağlar, diyor Ulusal Kayıp Çocuklar Merkezi Başkanı Nancy McBride. Bu nedenle çocuklara korkarsan eğer bunu hemen bana söyle diyebilirsiniz.
8. Dikkatli Ol
Çocuklara dikkatli ol demek oldukça soyut bir konudan bahsedilmesi anlamına gelir. Çocuklara dikkatli ol demek yerine “parkta oynarken kendini yaptığın işe ver” diyebilirsiniz. Diğer türlü ona düşeceğini ifade etmek de çocuğun kendisini sürekli endişeli hissetmesine neden olur.
9. Yemeğini Bitirmezsen Tatlı Yiyemezsin
Çocuklara yemeği bir ceza gibi kullanmak onların yemekten zevk alamaz hale gelmesine neden olur, diyor Çocuk Danışmanı David Ludwig.
Bu yüzden çocuklara tatlıyı bir ödül yemeği ise bir ceza gibi göstermek büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuklara bunu “önce yemeğimizi yiyelim, üstüne de tatlı yiyeceğiz” şeklinde anlatabilirsiniz.
10. Dur Sana Yardım Edeyim
Çocuğunuz kendisi bir şeylerle oynarken, bulmaca çözerken ya da kule yaparken ona yardım etmek isteyebilirsiniz.
Ancak bu şekilde çocukların bağımsız olmasına, kendileri bir şeyler yapabileceklerine inanmalarını engellersiniz.
Çocuk gibi Düşünmek kitabının yazarı Myrna Shure bunun yerine “Büyük parça sence şuraya mı gelecek? Ne düşünüyorsun? İstersen dene” diyebilirsiniz, diye ifade ediyor.