Çocuk Gelişiminde Görsel Hafıza Nedir ?
En iyi öğrenmeler çocukken gerçekleşir ve aileler çocuklarını geleceğe en iyi şekilde hazırlamak ister. Çocuklar zaten öğrenmeye aç bir şekilde yeni bilgileri beklerler, fakat bunları akıllarında tutmak oldukça zordur. Kısa süreli akıllarında tutabilirler, fakat uzun süre bilginin onlarda kalmasını istiyorsak görsel hafızalarının daha gelişmesi gerektiğini bilmemiz gerekir.
Çocukların Freud’un da dediklerinden yola çıkarak en iyi öğrenme yaşının okul öncesi yaşta olduğunu bilmekteyiz. Okul öncesi öğretmenlerine bu konuda çok iş düşmektedir. Freud 0-7 yaş arasını kritik yaşlar olarak belirtilmiştir. Çünkü bu yaşta tüm kişilik belirlenir. Bu yüzden bu yaşta ne yaşanılırsa ilerde karakterine o yansır. Okul öncesi döneme rastlayan bu yaşlarda yapılması gereken en güzel şeylerden biri doğru eğitimdir.
Okul öncesi döneminde çocuğa görsel hafızasına yönelik öğretimler bu öğrenilenlerin daha kalıcı olmasını sağlamaktadır.
Görsel Hafızayı Geliştirecek Etkinlikler
Çocukların daha iyi anlayabilmesi ve uzun süre belleğinde tutabilmesi için bilgileri görsellerle sunmaları gerekir. Okul öncesi öğretmenliğinde bu yönde yapılacak güzel etkinlikler bulunmaktadır.
Anlatılanı Resmetme
Bu etkinlikte çocuklara masallar anlatılır veya bir atasözü de olabilir, daha iyi anlayabilmeleri ve akıllarında tutabilmeleri için ne anladıklarını resmetmeleri istenir. Resimler incelenir.
Resim Canlandırma
Bir masalın sayfasında bulunan resim çocuğa gösterilir ve canlandırma yapması istenir. Çocuk hayal ettiği şekilde canlandırmasını yapar, daha sonra masalın gerçeği okunur. Çocuk için bu kalıcı bir öğrenme olur.
Eşleştirme Yapma
Çocuğa büyük kartonda karşılıklı birçok fotoğraf gösterilir ve hangisinin bağlantılı olduğunu düşünüyorsa eşleştirmesi istenir: Örneğin tencere fotoğrafı ve kepçe fotoğrafının eşleştirilmesi gibi. Bu şekilde bağlantıları kurmuş olacaktır.
Görsel hafızanın gelişimi de 0-7 yaş arasındaki çocuklarda başlar. En kritik dönem olarak bilinen bu yaşta tüm öğrenmeler gerçekleşmektedir. Çocuk, eğer bu yaş aralığında tüm öğrenmelerini gerçekleştiremezse ileride büyük sıkıntılar yaşayabilir. Bu yaş aralığındaki çocuklarda dikkat bozukluğu çok olur. Okul öncesinde uygulanan dikkat geliştirici etkinlikler bu durumu önleyici niteliktedir.
Çocuklarda Dikkat Geliştirici Etkinlikler
Öğrenmeye aç fakat bir o kadar da oynamayı seven okul öncesi öğrencilerin öğrenmelerini gerçekleştirebilmek için dikkat geliştirici çalışmalar yapılmalıdır. Bu etkinlikler çocuğu eğlendirmeli ve oyun şeklinde olmalıdır.
Dikkat arttırıcı oyunlar ile çocuğun odağını kendinize ve öğretmek istediğinize çekebilirsiniz. Bu oyunları drama yöntemiyle de yapabilirsiniz. Mesela bir çember oluşturup bir kişi seçersiniz ve ona dün ne yaptın, diye soru sorup onu başka bir arkadaşının canlandırmasını istersiniz. Bu şekilde dikkat çekerek ve eğlenerek evde yapılan herhangi bir işi öğretmiş olursunuz.
Çocuktaki en büyük sorun dikkatini verememesidir. Bu durumu dikkatini çekecek oyunlarla kurtarmanız mümkün.