YKS, Yeni Üniversite Sınavı
YKS Nedir?
YKS, yeni üniversiteye giriş sistemi açıklandı. YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın kısaltılması olarak kullanılacak. YKS 2 oturum olarak yapılacak.
YKS Birinci Oturum Sınavları (YKS 1)
YKS 2 oturum olarak yapılacak. İlk oturum Cumartesi günü, ikincisi Pazar günü yapılacak. YKS ilk oturumda (sabah yapılacak) Türkçe ve Matematik sınavı olacak. YKS ilk oturumda "Temel Yeterlilik Testi" yapılmış olacak. Temel Yeterliklik Testinde öğrencilerin muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme, sözel ve sayısal beceri, kısacasıTürkçe’yi doğru kullanma, okuma, anlama, dil hakimiyeti ve matematiksel ilişkilerin ölçümünü hedefliyor.
YKS ilk oturumu tamamlayanlar, ikinci oturumdaki (öğleden sonra yapılacak) Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler sınavlarına girebilecekler. 1. ve 2. oturumlar Haziran ayı içinde bir Cumartesi günü yapılacak.
Yabancı Dil sınavı ise Pazar günü yapılacak. YKS yabancı dil sınavı tek oturum olarak yapılacak. YKS yabancı dil sınavında 80 soru sorulacak.
YKS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?
YKS sınavları Haziran ayı içinde bir haftasonu Cumartesi günü 2 oturum olarak yapılacak. YKS 1. oturum sabah, 2. oturum ise aynı günün öğleden sonrası yapılacak. YKS Dil sınavı ise aynı haftasonunun Pazar günü yapılacak.
YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir?
YKS birinci oturumda yapılacak tesler daha önce belirttiğimiz gibi Temel Yeterlilik Testi olarak adlandırılıyor. Temel Yeterlilik Testi'nde 40 Türkçe ve 40 temel matematik sorusu olacak. TYT (Temel Yeterlilik Testi) sonucu öğrencilerin Temel Yeterlilik Testi Puanını yani, TYT-Puanını belirleyecektir.
TYT Puanı Nasıl Hesaplanacak ?
TYT sınavındaki Türkçe ve Temel Matematik testlerinin "TYT Puanı"na etkisi eşit olacak. Yani TYT puanı hesaplanırken, Türkçe test sonucu yüzde 50, Temel Matematik testinin sonucu da yüzde 50 etkili olacak.
Temel Yeterlilik Testi Puan, yani TYT Puanı Ne İşe Yarayacak?
TYT puanı, önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanı manasına geliyor. Yani öğrencilerin herhangi bir önlisans programını tercih etmek için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gerekiyor. Temel Yeterlilik Testi Puanı, TYT Puanı 150’nin altında olan öğrenciler maalesef herhangi bir yükseköğretim programını tercih edemeyecek.
Bir önlisans programını tercih etmek için TYT Puanı'nın en az 150 olması gerekiyor.
TYT puanı 180 ve üzeri olan öğrenciler ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaklar.
Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan öğrenciler, isterlerse puanlarını bir sonraki yıl için de geçerli sayabilecek.
YKS İkinci Oturum Sınavları (YKS 2)
YKS 2 oturumda Türk Dili ve Edebiyatı & Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri olmak üzere dört farklı sınav yapılacak. Sınav soruları Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredattına göre hazırlanacak. YKS 2 sınavları, cumartesi günü öğleden sonra yapılacak.
Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak olan YKS 2 sınavları, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı & Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşacak ve toplam 4 farklı test yapılacak. Sınavların süresi ise henüz belirlenmedi.
YKS 2 Sınavlarının Ağırlıkları Nasıl Olacak?
YKS 2. oturumdaki testlerin ağırlıkları, YKS puan türüne göre aşağıdaki gibi olacak ;
Sözel puan türü için ; Türk Dili ve Edebiyatı & Coğrafya 1 testinin ağırlığı yüzde 50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50 olarak hesaplanacak.
Sayısal puan türü için ; Matematik testi ağırlığı yüzde 50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50 olacak.
Eşit Ağırlık puan türü için ; Türk Dili ve Edebiyatı & Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Matematik testinin ağırlığı yüzde 50 olacak.
YKS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılacak?
Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT Puanı) esas alınacak.
Lisans programlarında; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınacak.
Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken de, Temel Yeterlilik Testi (TYT Puanı)’nın etkisi yüzde 40 olacak.
Yani özet olarak ;
YKS puan hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılacak ;
SÖZ (Sözel Puanı Hesaplama): [Temel Yeterlilikler Testi Puanı (%40)] + [Sözel Test (%60)] SAY (Sayısal Puan Hesaplama): [Temel Yeterlilikler Testi Puanı (%40)] + [Sayısal Test (%60)] EA (Eşit Ağırlık Puan Hesaplama): [Temel Yeterlilikler Testi Puanı (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)] DİL (Dil Puanı Hesaplama) : [Temel Yeterlilikler Testi Puanı (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]
OBP Hesaplaması (Orta Öğretim Başarı Puanı)
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesabında herhangi bir değişiklik yapılmadı. OBPnin yerleştirme puanlarına etkisi geçen yıllardaki gibi aynı oranda olacak. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki "alan odaklı ek puan" uygulamasına devam edecek. Engelli adaylara yönelik düzenlemeler de geçen senelerdeki gibi devam edecek.
Üniversiteye Giriş Sistemi, YKS'nin Getirdiği Yenilikler Neler Oldu?
Sınav sistemi daha sade ve kolay anlaşılabilir hale geldi Üniversite sınav puan türleri 18’den, 5’e indirildi Sınav 5 hafta sonundan, 1 hafta sonuna çekildi, toplam 6 oturumdan 3 oturuma indirildi Türkçe ve Temel Matematik’in merkezde olduğu "Temel Yeterlilik" durumu değerlendirilecek Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı Meslek Yüksekokulu programlarını tercih etmeye imkân verilecek Ortaöğretim kazanımlarını odağa alınacak Önceki sistemde orta öğretim üzerinde 4 ay süreyle oluşan baskı & stres ortadan kaldırılacak Öğrencilerin üzerindeki sınav kaygısı azaltılacak
Siz YKS ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Aşağıya yorumlarınızı yazmayı unutmayın.