Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli ?
Yaklaşık olarak dokuz aylık bir eğitim ve öğretim sürecinin ardından öğrenciler haklı olarak yorgunluklarını öne sürerek bir yaz tatili ihtiyacı içerisinde olduklarını hem velilerine hem de öğretmenlerine çoğunlukla veryansın ederek belirtirler. Öğrencilerin yaklaşık olarak dokuz ay eğitim aldığı ülkemiz eğitim sistemi öğrencilerin dinlenebilmesi için yaz tatili adında bir mola zamanı belirlemiştir. Öğrenciler kendilerine sunulan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek birçok şeyin kapısını aralayabilirler.
Yapmaları gerektiğini düşündüğümüz gerçekler; çalışmak. Yaz tatilinde çalışmaktan kastettiğimiz şey sürekli saatlerce geceli gündüzlü çalışma elbette değil. Öğrencilerin dinlenmesi gerektiği gerçeği de göz ardı edilmemeli ama etkili çalışma programlarıyla iki ihtiyaçta rahatlıkla giderilebilir. Hem dinlenme hem çalışma ihtiyaçları etkili bir şekilde nasıl giderilir hep birlikte inceleyelim ve bunun neticesinde etkili zamanın nasıl elde edildiğini görelim.
Kısa Dönemli Fırsat
Dünya üzerinde milyonlarca öğrenci bulunmakta. Bu öğrencilerin çalışma programı tek kalıp halinde düşünülemez ve böyle bir şeyin istenilen sonuçları elde edemeyeceği de kesinlikle görülmeli. Tek kalıp halinde bir çalışma programı olmayacağına göre her öğrenci için özel bir ders çalışma programı hazırlamalıyız. Her öğrencinin kendisini hazır hissettiği zaman dilimleri çok farklıdır. Öğrencilerin bu zaman dilimlerinin farklı oluşu bizlere onların verimli geçireceği zaman dilimini de göstermekte.
Öğrencilerin bir yarış atı olarak görülmemesi bu programın hazırlanışının başındaki ilk kural. Bu kuraldan sonra bu iş için uzmanlık bilgisine sahip eğitim danışmanlarına veya okulumuzda bizleri hazır bekleyen rehberlik öğretmenlerine başvurmalıyız.
İşin aslını ve özünü bilmeyen, öğrenciyi tanımayan bir kişiye yaptırılan ders çalışma programı hüsranla sonuçlanma olasılığına hiç olmadığı kadar yakındır. Belli hedefler içerisinde olan öğrenciler bu püf noktaları göz ardı etmemeli bununla birlikte bir YGS-LYS öğrencisi ise eğer sistem hakkında daha önceden geliştirilmiş taktikleri uzman aracılığıyla öğrenmeli, burada kastettiğimiz YGS ye ağırlık vermek gerekiyor, LYS son zamanda da halledilir düşüncesi olmamalı veya bunun tam tersi. Bir öğrenci eksik olduğu konuların farkında olarak uzmanla konuşmalı ve eksik derslerin ve konuların üzerine gidilmeli. Yapılan konu tekrarlarından sonra ülkemiz eğitim sistemine hakim olan birkaç testle hatta konu tam anlamıyla pişene kadar test çözülmeli. Peki bu öğrenciler hiç mi dinlenmemeli?
Dinlenmek Şart
Sürekli ders çalışmanın vermiş olduğu bunalım hali hiç kimse için kaçınılmaz değil. Bir öğrenci, odasını ders çalışma masasını, sandalyesini bir zindan olarak görmemeli. Çalışma programlarında aralara serpiştirilen dinlenme zamanları sayesinde öğrencilerin daha verimli daha sağlıklı ve planlı çalışması sağlanabilir. Hayallere adımlar kala yaz tatili fırsatı kaçırılmamalı ve uzman kişiler aracılığıyla bu fırsat değerlendirilmeli.