TEOG’a Hazırlanırken Dinlenme Zamanı Ayırmak

TEOG’a Hazırlanırken Dinlenme Zamanı Ayırmak

 

Eğitim hayatının başlangıcından bitişine kadar bir üst kademe için her zaman bir sınavın varlığı göze çarpar. İlk olarak derslerde öğrenilen konu veya konularla ilgili yazılı veya sözlü sınav yapan öğretmenlerin yanı sıra, bir üst kademeye geçiş için genellikle çoktan seçmeli şekilde hazırlanan birçok sınav öğrenciler için hazırlanmakta ve belli tarihlerde, ülke genelinde yapılmaktadır.

Bu sınavlardan bir tanesi de geçmiş yıllarda LGS, OKS ve SBS gibi isimlerle yapılan, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında TEOG ismini alan “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” olarak adlandırılan sistemdir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 6 ayrı dersten 1. ve 2. dönem olmak üzere iki aşamada yapılan sınavda; 3 yanlış 1 doğruyu götürmez.

 

Planlı Çalışmak ve Dinlenmeye Zaman Ayırmak Lazım

 

TEOG için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; dersi derste öğrenip sosyal aktivitelere ve hayata zaman ayırmaktır. Bunun için yapılması gereken ilk şey okulda öğrenilen dersler için çalışma zamanı düzenlemesi yapmaktır. Bu yolu izleyerek; planlı ve programlı çalışıldığında sınavda başarılı olamama ihtimali düşük seviyelere gerilemektedir.

 

Okul rehber öğretmeninden gerekirse psikolojik destek alınmalı, düzenli çalışılan ders için her zaman geçen haftanın üzerinde bir çalışma düzeni oluşturulmalıdır.

 

Stresi Kitapların Arasından Çıkarmalı

 

Zaman daraldıkça öğrenci strese girer ve kontrolü kaybetme noktasına yaklaşabilir. Her gün soru çözen, düzenli olarak çalışan ve aynı zamanda sosyal aktivitelerine zaman ayıran öğrenci gerekirse bir uzmandan stresle başa çıkmanın yolları konusunda destek almalıdır.

Gerekli çalışma ortamı düzeni sağlanmalı, genel anlamda kendini rahat hisseden öğrenci için ders çalışmanın zor olmadığı bilinci ebeveynler tarafından çocuklarına hatırlatılmalıdır.

Bir konuyu bilmek, o konu hakkında yanlış yapma ihtimalini düşürdüğü için sürekli tekrar yapılarak konunun öğrenci zihninde yer edinmesini sağlamak stresi azaltırken, öğrencinin özgüvenini yerine getirmektedir. Stresli bir çalışma zamanı öğrenciye hiçbir şey katmayacağı gibi bildiğini zannettiklerini de zamanla unutturur.

Aile yaşantısında problem olmayan öğrencilerin öğrenmesi daha kolay ve stres düzeyleri çok daha düşüktür. Ailevi ve ekonomik sıkıntılar arasında çalışılan ders stres düzeyi yüksek olduğu için öğrenciye fayda sağlamamaktadır.

Anahtar Kelimeler
çalışma zamanı düzenlemesi psikolojik destek stresle başa çıkmanın yolları teog teog hazırlık