Endişelenmeniz Gereken Çocukların Değil, Sizin Ekran Karşısında Geçirdiğiniz Zaman
İnternet ve teknolojinin çocuklara zararları ile ilgili pek çok şey yazılıyor.
Bill Gates ve Steve Jobs’ın çocuklarının teknoloji kullanımlarını kısıtladıkları ve çocuklarının bağımlı olmasından korktukları da iyi biliniyor.
Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi de aynı şekilde 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarının ekran karşısında geçirecekleri sürenin günde bir saat olması gerektiğini ifade ediyor, 6 yaşından büyük çocukların da belli bir sınırlama ile ekran önünde kalması gerektiğini söylüyor.
Ekranın önünde zaman geçirmek tek başına çok kötü bir şey olmasa da çocukların ekrana bağımlı olması oyun oynamaları, diğer insanlarla iletişim kurmaları ve iyi bir gece uykusu uyumalarına engel oluyor.
Peki ya aileler?
Yapılan araştırmalar ailelerin ekran önünde geçirdikleri sürelerin, çocukların gelişimi üzerinde büyük olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.
İletişim Yeteneğinin Kaybı
Çocuk eğitmeni ve yazar Erika Christakis Atlantik dergisine yazdığı yazıda, çocuk gelişiminin ailelerin sürekli teknoloji kullanımı nedeniyle olumsuz etkilendiğini ifade ediyor.
Ortalama olarak bir akıllı telefon kullanıcısı günde 85 kez telefonuna bakıyor. Amerikanların yüzde 46’sı akıllı telefonları olmadan yaşamayacaklarını söylüyor.
Ailelerin teknoloji kullanımının olumsuz yönlerinden bir diğeri de çocukların dil gelişiminin de olumsuz yönde etkilenmesi, bu durum çocukların ilkokul dönemlerinde net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Christakis yapılan araştırmalarda çocukların iletişim kurmasının beyin gelişimleri için çok önemli olduğunu ifade ediyor:
“Çocukları ile konuşan aileler çocukların gelişmelerine yardım ediyor, onlarla düzün bir ses tonuyla, basit bir dil ile konuşmak ama bu sırada sadece onunla ilgilenmek gerekiyor. Ancak ne yazık ki yetişkinler bebekleriyle konuştuklarında bebeklerin bunun çocuğunu anlayamayacağını düşünüyor. Yapılan araştırmalara baktığımızda ise etkileşim kuran çocukların 11 ila 14. aylarında duygusal olarak çok daha fazla geliştikleri ve hatta ailesiyle etkileşim kurmayan 2 yaşındaki bir çocuktan bu anlamda daha üstün olacağı görülüyor.”
Ailelerin Instagram ve benzeri sosyal medya araçlarını kullanması etkileşimin de azalmasına neden oluyor.
Kaçırılan Fırsatlar
Her ne kadar ailelerin çocuklarına yeni kelimeler öğretmesi o kadar kolay olmasa da bu çabalar asla sonuçsuz kalmıyor.
38 anne ve iki yaşındaki çocukları ile yapılan bir deneyde, annelere çocuklarına birer kelime öğretmesi istendi. Bu öğrenme sürecinde annelerin telefonu sürekli çaldı ve anneler ya telefonu kapattı ya da cevap verdi. Telefonunu kapatan annelere baktığımızda telefonu açanlara göre çocuklarına daha iyi bir şekilde kelimeyi öğrettikleri görüldü.
Christakis aynı zamanda çocukların annelerinden ilgi görmeye ihtiyacı olduğunu sürekli telefonuna bakan bir annenin çocuğun kötü davranışlarının artmasına neden olacağını, sonrasında ise bu çocukların gençlik çağlarında ilgi için farklı şeyler yapacaklarını ifade ediyor.
Artan Tehlike
Christakis çocuklarına yeterince ilgi göstermeyen ailelerin büyük bir tehlikeye neden olduğunu ifade ediyor.
Yine yapılan farklı bir çalışmada Christakis beş yaşın altında 3G’ye maruz kalan çocukları inceledi.
2005 ile 2012 yılında 3G’ye maruz kalan çocukların yaralanma oranlarının yüzde 10 arttığı görüldü. Çalışmanın yazarları akıllı telefonlarına bakan ailelerin çocukları ile ilgilenmediklerini belirtti.
Bağımlı Aileler
Pek çok akıllı telefon kullanan ebeveynde telefon bağımlılığı semptomları görülüyor, bunlar arasında telefonu kontrol etme ihtiyacı, telefona bakamazlarsa öfkelenme veya uygunsuz davranma bulunuyor.
Yani çocukları ile iletişim kurmayan aileler aynı zamanda telefonlarına bakamazlarsa çok daha öfkeli oluyorlar.
Sürekli telefonuna bakan ebeveyn her zaman daha sinirlidir, diyor Christakis.
Ancak Christakis bunun aksine çocukla sürekli ilgilenmenin de doğru olmadığını söylüyor. Çocukların kendi kendine eğlenmesine izin vermek, ona destek olmak gerektiğini ifade ediyor. Bağımsızlığa ihtiyaç duyan çocukların ailelerinin onlarla uzaktan da ilgilenmesini ister.
“Ailelerin ya çocukları ile çok ilgilendiklerini ya da hiç ilgilenmediklerini görüyoruz. Bu da son zamanlarda büyük bir soruna yol açıyor.” diyor Christakis.
Yetişkinliklerin dijital çağda teknolojiye bağımlı olması onların çocuklarının da ileride aynı şekilde olacağını gösteriyor diyen Christakis sözlerini şöyle bitiriyor:
“Ailelerin çocuklarına baskı uygulamaması, onlarla ilgilenmesi ve onları örnek olması gerekiyor. Daha en baştan çocuğun kursunu atlatan, hemen onu bakım evine yollayan aileler ileride çocuklarda ne tür durumlar oluşacağının farkında değil. Bazen onlara, çocuğunuz yanınızda bırakın şu lanet telefonu demek istiyorum!”