LGS Sınavı Nedir?
Bildiğiniz gibi Liselere Geçiş Sınavı olan TEOG kalktı. Artık LGS sınavı var. LGS sınavı, ilk olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlandı ve 1 milyondan fazla öğrenci sınava girdi. 2020 yılında yaklaşık 1.6 milyon öğrenci sınava katıldı.
LGS Nedir?
LGS yani Liselere Geçiş Sistemi ifadesinin kısaltmasıdır. LGS, 2018-2019 eğitim öğretim yılında devreye girdi. LGS sınavında 8. sınıf öğrencileri girmektedir. Sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liselere yerleştirilmektedir. LGS'de 2 tip yerleştirme var. Birincisi, sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme, diğeri de sınavsız, adrese dayalı yerleştirme.
LGS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?
2020 LGS başvurularının Nisan başında yapıldı. LGS sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettireceklerdir. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacaktır. Fotoğraflı LGS sınav giriş belgesi, elektronik olarak okul müdürlükleri tarafından mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.
LGS 2020 Ne Zaman?
2020 LGS sınavı, 20 Haziran 2020 Cumartesi günü yapıldı. 1.5 milyondan fazla öğrenci sınava girdi.
LGS Sınavında Sorulan Sorular
MEB, sayısal bölüm için 60 dakika olan süreyi 20 dakika daha uzatma kararı aldı. LGS sınavında toplam 90 soru sorulacak ve toplam 155 dakika süre verilecek. Yani öğrenciler her soruyu maksimum 1,7 dakikada cevaplamalılar.
LGS Sözel Bölüm Soruları
Sözel bölümde toplam 50 soru sorulacak. Toplam süre 75 dakika olacak.
Türkçe: 20 soru
T.C. İnkılap: 10 soru
Din Kültürü: 10 soru
İngilizce: 10 soru
LGS Sayısal Bölüm Soruları
LGS Sayısal bölümde ise toplam 40 soru sorulacak ve öğrencilere cevaplamak için 80 dakika süre verilecek.
Matematik: 20 soru
Fen Bilimleri: 20 soru
LGS soruları, MEB’in soru havuzundan seçiliyor. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrı ayrı hazırlanacak yüzbinlerce soru arasından rastgele seçilerek LGS soru kitapçıkları hazırlanıyor. MEB'in 2019 yılı için yayınladığı LGS örnek soru kitapçıklarına buradan göz atabilirsiniz.
LGS Nasıl Uygulanacak?
- LGS, 2018-2019 eğitim yılından itibaren uygulanmaya başlandı. - 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim yılı boyunca sınavlar yapılıyor - Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme için öğrencilerin 8. sınıf sonunda 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları ve LGS sınav sonucu hesaplanarak okula yerleştiriliyor. - Sınavlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize ediliyor. - Sınav soruları MEB'in LGS soru havuzundan seçiliyor, testin yanında açık uçlu sorular da soruluyor. MEB 2019 için LGS örnek soru kitapçıkları yayınladı. - Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6 ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanıyor. - Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullardan, istedikleri alanlarda tercih yapıyorlar.
LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2020 LGS sınav sonuçları 16 Temmuz'da açıklanacak.
LGS Başvuru Kılavuzu
MEB LGS Başvuru kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz : LGS 2019 Başvuru Kılavuzu
- Özel Liseler TEOG Puanına Göre Nasıl Öğrenci Alacak ?
- Özel Okullar TEOG'a Göre Nasıl Öğrenci Alacak ?
- TEOG Sınavı İçin Son Dakika Taktikleri
- TEOG Puanı Nasıl Hesaplanır ?
- TEOG Özel Okul Tercihleri Nasıl Yapılır ?
- TEOG 2016 Kılavuzu Yayınlandı.
- TEOG'a Nasıl Hazırlanmalıyım ?
- Liseler Arası Nakilde TEOG Puanının Önemi
- TEOG'a Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- TEOG İçin Test Kitabı Önerileri
- TEOG Hazırlık Kurslarının Faydaları Nelerdir ?
- TEOG Okul Başarı Puanının Önemi
- TEOG Sınav Başarısını Arttırmak İçin Neler Yapılabilir ?
- TEOG Sınavında Başarılı Olmanın 5 Yolu