Organik gıdalar çocuk sağlığı için gerçekten faydalı mı ?
Organik kelimesini son 3 yıldır yoğun olarak duymaya başladık. Özellikle organik gıdalar, süpermarket'lerde diğer ürünlerden daha pahalı fiyat etiketlerine sahip. Peki Organik gıdalar gerçekten çocukların sağlığı için gerçekten faydalı mı ?
Şu ana kadar yapılan araştırmalar, organik gıdaların geleneksel (organik olmayan) gıdalardan daha iyi olduğunu destekler sonuçlar vermemekle beraber, organik gıdaların insan sağlığını tehdit edici kanserojen, tarımsal kimyasal ilaçlardan arındırılmış olduğu biliniyor.
Organik kelimesi nedir, neyi ifade ediyor ?
Organic.com internet sitesinin tanımlamasına göre, organik gıdalar, üretim aşamasında tarımsal ilaç, suni gübre, lağım atığı, GDO ve radyasyon gibi zararlı içerikler kullanılmadan üretilen yiyeceklere verilen ad. Et, yumurta vb. hayvansal gıda ürünlerinin organik olması da, bu gıdaları üreten hayvanların antibiyotik veya büyümeyi arttırıcı hormon verilmeden yetiştirilmesi sonucu gerçekleşiyor.
Peki yazımızın başlığına tekrar geri gelecek olursak, yediğimiz her organik yiyecek vucut sağlığı için yararlı mı ?
Araştırmalar, organik olmayan yiyeceklerde hormon ve kimyasal katkı az olmasına rağmen, yüksek miktarda veya az miktarda ama düzenli olarak tüketildiğinde, sağlığa zarar verme riski olduğunu gösteriyor. Bu hormonlardan öströjen'in kanser oluşumunda etkili olduğu ve çocukların ergenlik çağında etkisi olabileceği söyleniyor.
Çocuklarda kimyasallardan arındırılmış organik bir beslenmenin, çocukarın bazı risklere maruz kalmasını azaltıp azaltmayacağı araştırılmış. Çocukların üre testleri sonucu, özellikle fosfor içeren kimyasal tarım ilaçlarına maruz kalmayan çocuklarda, belirgin bir şekilde riskin azaldığı görülmüş.
Organik beslenmek mi Dengeli beslenmek mi ?
Organik olan her gıdanın sağlıklı olduğu gibi bir algı var. Organik gıdalar bahsettiğimiz kimyasallardan arındırılmış yiyecekler ancak her organik yiyecek sağlığa faydalı diye bir durum yok.
Uzmanlar, sağlıklı beslenmekle organik beslenmenin karıştırılmaması gerektiğini bildiriyor. Organik şeker de var, organik yağ da, organik kurabiyeler de var. Hemen hemen her gıdanın organik versiyonu var artık günümüzde. Bir de şunu unutmamak gerekiyor, "organik gıda" kelimesi gıdanın yetiştirilme şeklini ve tarımsal standartını belirtiyor, içerdiği besin değerini değil.
Bazı aileler ne olursa olsun olabildiğince organik gıdalarla çocuklarını beslemek istiyorlar ancak doğru olanı, çocuklar için dengeli bir beslenmeyi sağlamak. Bunun içinde sebzeler ve meyveler de var. Bir de çocuğunuzun sıklıkla tükettiği gıdaları, alabiliyorsanız organik almak sizin adınıza daha çok koruma sağlayacaktır. Çocuğunuz meyve suyunu çok sık tüketiyorsa, organik meyve suyu almak, sağlığı için daha çok fayda sağlayacaktır. Organik gıdalarla ilgili bir başka önemli konu ise, ürün etiketleri. Eğer bir ürün "organik" diye adlandırılmışsa, içeriğinin %95'i organiktir. Eğer "sertifikalı organik" ifadesi varsa, 100%'ü organik içerikli manasına geliyor.
Genel olarak, çocukların dengeli beslenmeleri önemli. Uzman doktorlar, bunu da 3 öğünün düzenli olarak çocuklara sunulması, öğlen ve akşam yemeklerinde mutlaka sebze/meyvenin tüketilmesi, et ve protein kaynaklarının öğünlere dahil edilmesi, kalsiyum ve D vitamini ihtiyaçlarını karşılayarak yapabilirsiniz.