Öğrenciler sınavsız yatay geçiş yapabilecek

 

Yanlış tercih sonucu istemediği bölüme giren yada fikrini değiştiren öğrenciler için yeni uygulama geliyor.

 

Üniversite öğrencilerinin merkezi yerleştirme puanına dayalı yatay geçiş leri yeniden düzenlendi. Düzenlemeyle, hatalı tercihe dayalı mağduriyetlerin sona erdirilmesi hedefleniyor. 

 

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte 21 Eylül 2013 tarihi itibariyle değişilik yapıldı.

 

Yapılan değişiklikle yatay geçişlerde önemli bir değişiklik yapıldı.

 

Yüksek öğretim kurumları arasındaki yatay geçişler 2 şekilde olabilmektedir. Birincisi genel not ortalaması ve üniversitelerin açtığı kontenjanlara göre yürütülmektedir. Diğer ise merkezi yerleştirme puanına göre yapılan yatay geçişlerdir.

 

21 Eylül itibariyle, merkezi yerleştirme puanına göre yapılan yerleştirmeler yeniden düzenlenmiştir. Konuya ilişkin olarak yönetmeliğe eklenen madde şu şekildedir:

Yatay Geçiş Yönetmeliği

 

EK MADDE 1 – (1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği üniversitenin diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için eğitim öğretim döneminin başlamasından itibaren en geç bir ay içinde başvuru yapabilir ve bu durumdaki adayların başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek ilgili yıl için söz konusu diploma programının ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının 'unu geçmemek şartıyla yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir."

 

Yatay Geçiş Şartları

 

Bu maddeye göre, merkezi yerleştirme puanı, yatay geçiş yapmak istediği diploma programına eşit veya daha yüksek puan alanlar, eğitim başladıktan sonra 1 ay içinde başvurabilecek.

 

İlgili üniversite, bu geçişlere yüzde 10 kontenjan ayıracaktır.

 

Başvuru kontenjandan fazla ise ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilecektir.

 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/egitim/