Müziğin Çocuklar Üzerindeki 6 Önemli Faydası
Hepimiz müzik dinlemenin veya enstrüman çalmanın çocuk gelişimine fayda sağladığını duyarız. Yeni doğan bebeğe klasik müzik dinletmekten tutun, müzikle çocuk uyutmaya kadar farklı şekillerde müziğin bir şekilde yararlı olduğunu düşünerek yaşarız.
Peki gerçekten tam olarak müziğin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir ? İşte size müziğin çocukların gelişimine sağladığı 6 fayda.
Dil / Okuma Becerisi
Birçok çalışma, insan beyninin müzik ve dil öğrenme/konuşmayı benzer şekilde işleme aldığını gösteriyor. Uzmanlar müzik konusunda eğitim almanın, dil ile ilgili becerileri de geliştireceğini söylüyorlar. Düşünce bilimleri enstitüsünün raporu, insanoğlunun duyduğu müzik ve lisan'ı beyninde işlerken çok belirgin ortak özellikleri olduğuna işaret ediyor. 2005 yılında Stanford Üniversitesinin yayınladığı başka bir rapor ise, herhangi bir müzik aleti üzerinde uzmanlaşmanın, insan beyninin duyduğu kelimeleri ve konuşmaları işleme ve algılama konusunu geliştirdiğini söylüyor. Aynı araştırmada, dil öğrenme, konuşma veya yazma ile ilgili sorun yaşayan öğrencilerin, müzik konusunda eğitim almaları tavsiye ediliyor.
Hafıza
Müzik eğitimi almanın hafızayı da güçlendirdiği düşünülüyor. 2003 yılında "The Chinese University of Hong Kong" üniversitesi araştırmacıları, müzik konusunda eğitim alan çocukların, diğer yaşıtlarına göre konuşurken kelimeleri hatırlamada belirgin bir şekilde daha iyi olduğunu ispatlamışlar. Aynı çocuklar 1 sene boyunca takip edildiğinde, farkın daha da belirgin bir şekilde ortaya çıktığını farketmişler. Müziği/şarkıları ezberlemenin, müzik-dışı hafızayı da eğittiği ve geliştirdiği konusunda net bilgiler elde etmişler. Kanada'da yapılan başka bir araştırma da, 1 yıl boyunca müzik eğitimi alan çocukların, hafıza testlerinde, müzik eğitimi almayan akranlarına göre çok daha başarılı olduklarını gösteriyor. Müzik yapmak veya enstrüman çalmak beynin, konsantrasyon ve hafızayı karmaşık işlerde nasıl kullanacağı konusunda eğitilmesini sağlıyor.
Matematik
Eğer bir grup müzik notasını okumaya çalışır veya bir davulun başına geçip çalmaya çalışırsanız, aslında müziğin temelinde fazlaca kafadan hesaplama, bölme ve tahmin olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Kanada Konservatuar'ındaki bir araştırma, benzer şekilde ilkokulda sanat dersi alan çocukların, kontrol grubundaki çocuklara kıyasla, kafadan matematiksel hesaplamalar yapma ve tahmin konularında çok daha başarılı sonuçlar aldığını göstermiş.
Farkındalık, Oto-Kontrol
Müzik eğitimi alan veya müzik enstrüman çalan çocukların, kendilerini içsel olarak değerlendirme becerisi kazandıkları ve dışarıdan gelecek ödül ve teşviklere ihtiyaç duymadan kendi iç motivasyonlarıyla her işi başarabilecekleri söyleniyor. Enstrüman çalarken, performansı anlık ve sürekli olarak kontrol etme zorunluluğu, insanın kendi kendini devamlı gözlem altına almasını ve yaptığı işi eleştirebilmesini ve sonunda iyileştirmesini sağlıyor.
Sosyalleşme
Müzikle uğraşmanın başka bir faydası da, çocukların daha kolay sosyalleşebilmesi. Okulda veya bir grup içinde müzik icra eden çocuklar, paylaşmayı, ortak hareket etmeyi ve gerektiği gibi davranmayı öğrenirler. Bir ilkokulun müzik öğretmeni, "Senede 450 farklı çocuk eğitiyorum ve müzik eğitimi alan çocukların özgüvenlerinin yüksek, sınıfta en iyi davranışı gösteren ve akademik başarısı yüksek olan çocuklar olduğunu gözlemliyorum" diyor.
Akademik Başarı
Müziğin çocuklara sağladığı dil, matematik, hafıza ve diğer konulardaki faydalardan sonra müzik eğitiminin akademik başarıyı da tetiklediğini söylemek size biraz sürpriz gibi gelebilir ancak yine çalışmalar gösteriyor ki, müzik eğitimi alan öğrenciler İngilizce ve Matematik programlarında, müzik eğitimi almayanlara göre daha başarılı oluyorlar. Ayrıca Amerika'da SAT testinde müzik eğitimi alan kolej öğrencileri, müzik eğitimi almayanlardan daha yüksek puanlar almışlar.
- Anaokuluna başlamak için ideal yaş kaçtır ?