LYS'ye nasıl çalışmalıyım ?

 

Üniversite sınavının ilk adımı olan YGS geride kaldı. Şimdi önümüzde daha önemli olan ve katkısı YGS’ye göre daha çok olan LYS sınavı var.  YGS’den istediğiniz puanı yapamamış olabilirsin, bu moralini bozmasın.

 

LYS ile hedefinize ulaşabilirsin. 180 ve üzeri puan alanlar LYS’ye girmeye hak kazanacaklar. Dileyenler de YGS puanlarıyla 2 yıllık bölümlerin yanı sıra açık öğretim programları ve bazı 4 yıllık bölümleri tercih edilebilecekler.

 

 

Fazla rehavete kapılmak LYS’ye odaklanmanıza engel olabilir. Baharın gelmesi ve havaların ısınması ve YGS’nin bitmiş olması seni rehavete sokabilir. Ancak maraton henüz bitmedi ve LYS’ye sıkı çalışanlar, meyvelerini alacaklar.

 

 LYS'ye Çalışırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

LYS sonucunun yerleştirme puanına olan katkısının % 60 olduğunu unutmamalı ve tüm gücünle LYS’ye odaklanıp çalışman gerektiğini unutmamalısın.

 

YGS’den iyi bir puan alman, seni rehavete sürüklememeli veya tam tersi olarak YGS'deki kötü performansın hayal kırıklığına yaratmamalı. "Nasıl olsa YGS kötü geçti, artık konuları toparlayamam" diye düşünmemelisin. Çünkü daha önünde hazırlanmak için yaklaşık 2 süren olan LYS’de istediğin başarıya ulaşılabilirsin. Büyük bir zaman dilimi ve çalışılınca hedefe ulaşılacaktır.

 

LYS’nin bilgi ağırlıklı olduğunu unutmayıp yüzeysel değil detaylı çalışmalısın. Özellikle sözel derslerdeki kavram, isim ve eserleri özümsemeden geçmemelisin.

 

İyi bildiğin konulara yoğunlaşmak yerine eksik olduğun konularda kendini geliştirmelisin.

 

Hedeflediğin bölümü kazanmak için yaklaşık kaç net yapmanız gerektiğini hesapla. Bu puanı yakalamak için çalışarak sonuç alabileceğin konulara ağırlık vermen daha mantıklı olacaktır. Özellikle Sayısalcıların Fen-2 konularına, TM’cilerin de Mat-2 konularına çalışırken seçici olması gerekir.

Sözelcilerin ders ayırımı yapmadan mümkün olduğunca fazla konu bitirmesi gerekmektedir. Çünkü sözelcilerin gireceği testler, mat-2 ve fen-2 testleri gibi çok zor olmadığından, böyle bir ayırıma gitmelerine gerek kalmamaktadır. Sözelcilerin en sık yaptığı hata ise, "bu konudan soru gelmez" düşüncesiyle bazı konulara ya çalışmamaları ya da yarım yamalak çalışmalarıdır.

 

Deneme sınavlarında eksik olduğunuz konuları belirleyip kendine bir yol belirlemelisiniz. Eksik olduğun konuları listeleyip bitirdiğiniz konuların üstünü çizebilirsiniz.

 

Soru çözerken mümkün olduğunca çok kaynak taramalısın ve farklı sorular çözmelisin ki bu sana farklı bakış açıları kazandırsın.

 

- 3 Adımda Meslek Seçimi

- Sen Sor, Üniversite Cevaplasın