Erasmus Nedir?

Erasmus Nedir?

Üniversite bilgi edinme ve sosyal yaşamla iç içe olan bir öğretim kurumu olmalıdır. Kariyer hedefi olan gençleri yetiştirirken de birçok imkanı sağlaması gerekmektedir. Bu imkanlardan biri de Avrupa ülkeleri ile işbirliği halinde yapılan Erasmus Programı’dır. Erasmus programı, yurtdışındaki üniversiteler arası öğrenci değişimi programıdır.  

Öğrenci Değişimi ve Erasmus  

 

Öğrenci Değişimi’ anlamına gelen Erasmus programı ile belli zaman aralığında Avrupa ülkelerinden birinde yeni deneyimler yaşayabilirsiniz. Akademik becerilerle birlikte birçok fırsatta programla birlikte elde edilmektedir. Dil becerilerinin geliştiği bu programla seçtiğiniz mesleğe dair birçok bilgi deneyimine de ulaşabilirsiniz.  

Avrupa Birliği tarafından uygulanan bu program okuduğunuz üniversite ve bölüme bağlı olarak 3 ay ile 12 ay arasında değişiklik göstermektedir. Türkiye’nin de dahil olduğu bu programda Avrupa ülkelerinden olan 30 ülke yer almaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerin anlaştığı ülkelere bu programa başvurarak gidebilir ve öğrenci değişiminden faydalanabilirsiniz. Erasmus’a başvurduğunuzda hibeli ya da hibesiz olarak programdan faydalanma imkanınız bulunmaktadır. Bu hibeden çoğunlukla tüm ülkemiz öğrencileri yararlanmaktadır.  

Erasmus Hibesi Nedir?  

 

Eğer Erasmus programına başvurmuşsanız ve kendi üniversitenizde 2 yılınızı tamamlamışsanız bu hibeden yararlanabilirsiniz. Ancak daha önce de Erasmus programı ile değişim uygulanmışsa hibeden yararlanmanız mümkün değildir. Ayrıca hibeden yararlanma şartları arasında çeşitli Avrupa Birliği projelerinden de yararlanmamış olmak gerekiyor.  

Erasmus’un Amacı Nedir?  

Aslında esas amacı Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa boyutları ile beraber daha politik olsa da Erasmus; yurtdışında birçok imkan sağlar. Bu program sayesinde öğrenciler hem farklı kültürleri tanımış olurlar, hem de gittiği ülkenin dil bilgisini deneyimlerine katarlar. Ayrıca öğrenciler bu programla meslekleri arasında birçok meslektaşından kolaylıkla dikkat çekecektir.  

 

Erasmus’a Nasıl Katılabilir?  

Erasmus programına katılmak için çeşitli sınavlar ve kriterler üniversitelerde yer almaktadır. Bazı üniversitelerde bu kriterler ya da sınavlar birkaç aşamalı olarakta gerçekleştirilmedir. Üniversitelerin anlaşmalı olduğu ülkelerin kontenjanları göz önünde bulundurularak aday olunması gerekmektedir. Adaylık sonrasında not ortalaması göz önünde bulundurularak eleme yapılır ve mülakatlar gerçekleştirilir. Yabancı dil düzeyi; Erasmus programı için en önemli etkendir. Eğer iyi bir puan ortalamasına sahipseniz ilk ülke tercihinizden yararlanarak o ülkede Erasmus programı ile öğretim görebilirsiniz.  

Her şeyden önce gitmek istediğiniz ülke ve okulu çok iyi araştırmanız, mesleğinize uygun olup olmadığını ve yaşam standartlarının size uygunluğunu bilmeniz sizin için en doğru şey olacaktır.

Anahtar Kelimeler
erasmus erasmus nedir öğrenci değişim programı