Eczacılık Bölümü

Eczacılık Bölümü

Eczacılık bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Eczacılık bölümü vardır ? Mezun olunca iş olanakları nelerdir ?

 

Eczacı Kime Denir?

TANIM

Hastalara iyileşmeleri için doktorlar tarafından verilen ilacı müşteriye satan, ilaçlar üzerinde analiz yapan, geliştiren kişiye Eczacı denir.

 

GÖREVLER

Reçetede yer alan ilaçları müşteriye satar, ilaçların kullanımını müşteriye anlatır, Reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşteriyi bilgilendirir, İlaç ve tıbbi ürünler hakkında daha donanımlı bilgiye sahıp olabilmek için bilimsel verileri değerlendirir. İlaçları ve yapımında kullanılan maddeleri bilir, bazı ilaçları formülüne uygun olarak hazırlar ve hazırlanmasını denetler. İlaçları laboratuarlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden kontrol eder, Tıbbi veya diğer amaçlar için kullanılan toksin ve zehirli maddeleri hazırlar ve kurallarına göre dağıtımını yapar, bozulmaya karşı önlem alır. Bazı özel ilaçlar vardır ve bunların kayıtlarını tutar; veteriner ilaçları, tarım ilaçları, tuvalet ve kozmetik ürünlerin kullanılmaları konusunda önerilerde bulunur, İlaçların araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde birinci derecede görev alır; ilaçların ve kozmetiklerin endüstriyel üretimini ve kalite kontrolünü planlar ve gerçekleştirir, Eczane, ecza deposu gibi, ilaçların dağıtım ve satış zincirinde çalışan eczacılar ilaçlarla ilgili giriş belgesi, fatura, reçete gibi tüm kayıtları tutar. Özel zehirli maddeleri psikotrap ve uyuşturucu maddeleri içeren ilaçlarla ilgili tüm kayıtları tutar, Eczacılık uygulamaları ile ilgili yeterli hukuki ve diğer gerekli bilgiye sahiptir.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Eczacı olmak isteyenlerin; genel yeteneği yüksek olan, kimya ve biyoloji konularına yakinen ilgili, sorumluluk bilinci yüksek, dikkatli, düzenli ve ilaçlara, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan kişiler olabilir. 

 

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Eczacılar genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuarlarda, devlet dairelerinin sağlıkla ilgili bölümlerinde, bazen de ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temizdir, ancak ilaç ve kimyasal madde kokusu vardır. Eczanelerde görev yapan eczacılar, Eczacılar çalıştıkları yerleşim yerinde, hazırlanan plan dahilinde, nöbet tutmak zorundadırlar. Nöbet günlerinde eczacıların görev başında olmaları gerekir.

 

MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Eczacılık mesleğinin eğitimi, aşağıda adı verilen üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinde verilmektedir.  

Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) Eczacılık Fakültesi,

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Eczacılık Fakültesi,

Ege Üniversitesi (İzmir) Eczacılık Fakültesi,

Erciyes Üniversitesi(Kayseri) Eczacılık Fakültesi,

Gazi Üniversitesi (Ankara) Eczacılık Fakültesi,

Hacettepe Üniversitesi (Ankara) Eczacılık Fakültesi,

İnönü Üniversitesi (Malatya) Eczacılık Fakültesi,

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

Marmara Üniversitesi (İstanbul) Eczacılık Fakültesi,

Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

Yeditepe Üniversitesi (İstanbul) Eczacılık Fakültesi.

 

ECZACI İÇİN ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Özel ve kamu hastane ve laboratuarlarında, ilaç endüstrisine yönelik fabrika ve depolarda, eczanelerde çalışırlar. Son yıllarda bitkisel asıllı ilaçlara olan talebin artması nedeniyle eczacılara yeni iş alanları doğmuştur. Ayrıca kozmetik maddelerin üretim ve araştırma-geliştirme aşamalarında da görev yapabilirler.  

Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar Odasından alınan bilgiye göre mezun olan öğrencilerin % 80’'i kendi eczanelerini açmaktadır.İşletmecilik konusunda kendisini yetiştiren ve yabancı dil bilen mezunların iş bulma olanakları artmaktadır.

 

EĞİTİM SONRASI

Kamu kurumlarında çalışan eczacılar, sağlık hizmetleri sınıfında görev yaparak bu grubun aldığı zam ve tazminatlardan yararlanabilirler.Kendi eczanelerini açanların kazancı eczanenin bulunduğu semte göre değişmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

Çeşitli kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde yönetici kademelerine gelebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler. Kendi işletmesini kuranların (eczane, ecza deposu,ilaç fabrikası) işletmelerini ve faaliyet alanlarını büyüterek eczacılık alanında işletmeci olarak ilerlemeleri mümkündür.

Anahtar Kelimeler
eczacılık eczacılık bölümü