Çocuklar neden mızmızlandıklarını biliyorlar. Çünkü mızmızlanmak işe yarıyor.
Fakat bu, bunu önleyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Anne Crawford’un 8 ve 13 yaş arası üç çocuğu var ve mızmızlanmak konusunda payını aldı.
“Çocuklarım günlük ev işlerini yaparken mızmızlanıyor” diyor, “veya bir şeyi birinin alıp diğerinin almamasının haksızlık olması konusunda. Sanırım mızmızlanmak evle alakalı bir durum.”
Uzman pediyatristlere göre çocuklar çok basit bir sebep için mızmızlanıyorlar.
"Mızmızlanmak işe yarıyor. Mızmızlanmak ailenin dikkatini çekiyor, yüksek sesle olduğu zaman etkili oluyor çünkü ebeveynler bununla uğraşamıyorlar”
diyor pediyatrist Schultz.
Peki Mızmızlanmayı Nasıl Önleriz ?
Bu strateji bazı çocuklarda bilinçli öğrenilmiş bir davranış değildir ve ailelerin genellikle bunda payı vardır. Çocuk nazik bir şekilde bir şey sorduğu zaman ebeveyn ilk veya ikinci seferde cevap vermezse, çocuk sesini yükseltecektir. Küçük bir çocuk bağırabilir hatta sinir krizi geçirebilir. Fakat oto kontrolü daha yüksek olan büyük bir çocuk mızmızlanmaya başlar.
Bunu önlemek için, uzmanlar ailelere çocuklarını anlamaları için üzülene kadar beklememelerini tavsiye ediyor. “Eğer mümkünse ilgi için ilk talebe cevap vermek çok önemlidir” diyor. “telefondaysanız veya bir konuşmanın ortasındaysanız çocuğunuzla göz teması kurun ve parmağınızı havaya kaldırarak birazdan ona döneceğinizi anlatabilirsiniz. “Daha sonra en kısa sürede ve nazikçe ilgi gösterin”
Çocuklar İlgi Görmek İçin Mızmızlanıyorlar
Eğitimci ve gelişim psikologu Becky Bailey çocuklar mızmızlandıklarında, ebeveynlerin derin nefes almaları ve çocuğun sinir bozmaya çalışmadığını akıllarına getirmesi gerektiğini söylüyor. Çocuk aslında yardım istiyor.
“Ben ile başlayan ifadelerle cevap verin ve çocuğunuzun konuşmasını istediğiniz şekilde yönlendirin. Mızmızlanmandan hoşlanmıyorum. Eğer bir bardak süt istiyorsan bu şekilde söyle gibi cümleler kurun. Daha sonra çocuğunuzun kullanmasını istediğiniz kelimeleri ve ses tonunu gösterin” diyor Baileys.
Eğer çocuğunuz mızmızlanmaya devam ederse ve bunun hastalıktan veya acıdan olmadığına eminseniz Bailey bu davranıştan öteye bakarak içerdiği önemli mesajı saptamanızı tavsiye ediyor. “Kendinize, normalden daha mı meşguldum? diye sorun. Çocuğumun rutini değişti mi? Kardeşi bir sebepten dolayı daha fazla mı ilgi istedi? Mızmızlanmak genelde çocuğunuzla tekrar bağ kurmanız konusunda bir sinyaldir.”
Bunu yapmak için kitap okuyarak, yemek yaparak veya çocuğunuzun eğlendiği başka bir şeyi yaparak beraber vakit geçirmenizi tavsiye ediliyor. Çocuğunuzla gün içerisinde birkaç dakika bağ kurmak zorlu davranışlarla başa çıkmaya çalışan ailelerin için oldukça önemli farklılıklar yaratabilir," diyor uzmanlar.