Bale Dersi Hakkında Merak Edilenler

Bu gösterinin kendine has adım atışları ve figürleri vardır. Bale uzun seneler süren, özverili ve disiplinli bir eğitimden sonra, genellikle müzik eşliğinde, sahne giysileri ve dekor ile izleyicilere sunulur. Bale ilgili terimler vardır, peki bunlar nelerdir?

Bale terimleri nelerdir?

Her sanat dalında olduğu gibi balede de kendine has terimler vardır. Balede kadın dansçılara “balerin”, erkek dansçılara ise “balet” denir. Bale icra edilirken parmak ucunda durmayı sağlayan ayakkabıya “puant” ya da “point” adı verilirken, bale esnasında giyilen özel eteğin adı da “tütü” dür. Bir konuyu ele alan ve anlatan bale eserine ise “bale daksiyon” denir.

Bu terimlerin yanında “arabesk”, “batri”, “atitüd”,  “elevasyon”, “puante”, fuete” gibi terimler de mevcuttur.

Balenin çocuklara faydası nedir?

Bale, klasik müzik eşliğinde icra edilir. Bu sayede çocuğun müzik kulağı gelişir.

Bale eğitimi sırasında vücut çok büyük bir önem taşır. Bu sebeple önceden muhakkak esneme hareketlerinin yapılması gerekir. Aksi durumda çeşitli sakatlıklar yaşanabilir. Bale eğitiminde vücut esnetilerek ve uzatılarak çalışılır. Bu da çocuğun kas gelişimine büyük bir katkı sağlamaktadır.

Bale, disiplin gerektiren bir sanat dalıdır. Çocuk burada edindiği disiplin anlayışını hayatının her bölümünde uygulamaya başlar.

Çocuklar balede genellikle masal kahramanlarını canlandırırlar. Bu da onların hayal güçlerinin gelişmesinde büyük katkı sağlar.

Bale eğitimi esnasında yapılan hareketler, hafif omurga eğrilikleri, taban düşüklüğü, içe basma gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı rol oynar.

Çocuk esnek bir vücuda, düzgün bir duruşa sahip olur.

Bale başlangıç hareketleri belirli bir ölçü ve düzende öğrenildiği takdirde, çocuğun el, kol, bacak koordinasyonunda önemli bir gelişim söz konusu olur.

Bale öğrenen çocuk sağlıklı beslenmeyi hayat felsefesi edinir, bağışıklığı artar, güçlü bir bünyeye sahip olur.

Bale öğrenen çocuk, özgüvenli olur, dik duruşuyla kendini etrafa daha iyi ifade eder.

Yorucu ve zor bir sanat dalı olan bale, öncelikle sevgi ve sabır gerektirir. Peki bale eğitimi kaç yaşında başlar? Bale eğitimine ne kadar erken yaşta başlanılırsa çocuğun gelişimi daha kolay ve daha başarılı olacaktır. Zamanla kazanılan başarılar ve gösterilen pozitif tepkiler çocuğun dansa olan ilgisi ve sevgisi daha da artacaktır.

Anahtar Kelimeler
bale dersi bale dersi veren yerler bale kursları