3 Adımda Meslek Seçimi

Meslek Seçimi

 

Meslek seçimiyle ilgili kendi karakteristik özelliklerinizle uyuşacak ve yaparken zevk alabileceğiniz meslekleri araştırmanızı tavsiye ederiz. Her sene binlerce öğrenci okuduğu bölümü değiştirmeye çalışıyor ve yeniden sınava hazırlanıyor. Mezun olduktan sonra ise, okuduğu bölümle ilgili olmayan çok farklı işlerde kariyerlerini sürdüren binlerce insan var.

 

Bu nedenle meslek seçimi çok önemli ancak yanlış bir seçim yapman durumunda bile farklı alternatiflerle hayatına yön verebilirsin.

 

Öncelikle kendini iyi analiz et aşağıdaki başlıklar üzerinde çalış.

 

Kendini Tanı

- Kendi özelliklerini, zevklerini, tercihlerini, değerlerini belirle

- İlgi alanlarını listele

- Yetenekli olduğun konuları düşün

 

Meslekleri İncele

Karakter analizi yapıp ilgi alanlarını belirledikten sonra, düşündüğün meslekleri teker teker incelemeni ve yapabiliyorsanız gerçek hayatta o işi yapan birilerinin deneyimlerini / anlatacaklarını dinlemeni ve son kararını vermeni öneririz.

 

Meslekleri İncelerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

 

Gözönünde bulundurmanız ana başlıklar şunlardır ;

 

- Mesleğin Tanımı & Gerektirdiği Özellikler (Sen de var mı ?)

- İş Olanakları ve Çalışma Alanları

- Kazanç Durumu

- Mesleğin Avantaj ve Dezavantajları (Diğer alternatiflerle karşılaştırma)

 

Günümüzde her ne kadar herkes mezun olduğu bölümle ilgili işlerde çalışmıyor olsa da, yaşam boyunca yapacağın mesleği seçmek, sadece etraftan gelecek tavsiyelere / yönlendirmelere göre verilecek basit bir karar değildir.

 

Bazı sektörler ve yeni iş kolları var ki, mutlaka ilgili bölümden mezun olmadan da kariyerine başlayıp, başarılı olabilirsiniz. Mesela Satış, Pazarlama, Operasyon, Halkla İlişkiler, Kurumsal İletişim, İnternet, Sosyal Medya, Dijital Pazarlama vb. işlerde çalışmak için mutlaka bu sektörlerle ilgili bir akademik altyapıya sahip olmandan ziyade, işe uygun bir karakterinin olması, kendini o konuda yetiştirmen ve kazanacağın iş deneyimin önemlidir.

 

Farklı akademik altyapılara sahip, farklı okullardan mezun olup da internet veya dijital medya sektöründe çalışan, kendisini belirli bir konuda yetiştiren ve kariyerini bu yönde belirleyen bir çok insan var.

 

Bol şans.